'Učimo iz prošlosti': Otvorena Međunarodna ljetna škola 2016.

Anadolija
'Učimo iz prošlosti': Otvorena Međunarodna ljetna škola 2016.
U bošnjačkom institutu Fondacija Adil Zulfikarpašić u Sarajevu, danas je svečano otvorena Međunarodna ljetna škola 2016 pod nazivom “Učimo iz prošlosti".

“Kao rektor ovog univerziteta osjećam se privilegovanim što je Internacionalni univerzitet Sarajevo domaćin i partner ovog značajnog projekta. Mi uvijek podržavamo programe koji će doprinijeti napretku mladih ljudi i uključenost u razvoj zajednice u kojoj žive. Također, dozvolite mi da izrazim svoju zahvalnost našim partnerima YTB, Konrad Adenauer Stiftung i DAAD na njihovoj nesebičnoj podršci", rekao je rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) Yucel Ogurlu, koji svečano je otvorio ceremoniju .

Cilj ove ljetne škole je doprinijeti procesu suočavanja sa prošlošću, procesu pomirenja, te pristupima tranzicione pravde u Bosni i Hercegovini i regiji.

Izučavanjem načina kojima se uči iz prošlosti kako bismo se suočili sa izazovima sadašnjosti, IUS promoviše ideju obrazovanja kao osnovnog sredstva pomirenja i zagovarača pozitivne društvene promjene u postkonfliktnoj državi. 

Sveukupni cilj ljetne škole je naglasak na prijašnje akademske i profesionalne radove, te istraživanje o suočavanju sa prošlošču, tranzicionoj pravdi, te pomirenju u postkonfliktnim društvima.

Jedan od predavača na ovoj ljetnoj školi je profesor Haris Halilović koji radi i predaje u Australiji, a već treću godinu dolazi u BiH da bi učestvovao u ovom projektu.

Ljetna škola će trajati dvije sedmice, a učesnici će imati priliku da nauče mnogo novih stvari koje će ih pripremiti za buduće izazove, navodi se u saopćenju IUS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije